urte te

 Urte te 

Hvis te skal betegnes som det, der stammer fra busken Camelia sinensis, så er urtete ikke en egentlig te. Urtete er nemlig ikke baseret på de originale teblade. Alligevel forstår man urtete som te, når man taler om drikken, fordi der benyttes somme brygningsmetode som til den traditionelle te.

Urtete eller lægedrik

Urtete kaldes også i nogle kredse for ”lægedrik”. Det kommer af, at mange af de urter, som man i sin tid valgte at bruge i teen, blev dyrket i klostrenes urtehaver. Her dyrkede nonner og munke de forskellige urter, som de efterhånden fik erfaring med havde en helbredende og lindrende effekt på kroppen.Hvordan blandingen af urterne sammensættes til en urteblanding, har ofte at gøre med smagsløgene. Der er ikke en regel for, hvordan man sammensætter en urtete, men nogle urter går selvfølgelig bedre sammen end andre. Dertil er det også vigtigt at have for øje, at nogle urter kan ødelægge eller forstyrre hinandens egenskaber. For eksempel skal en søvndyssende urt ikke blandes med en opfriskende, da urternes egenskaber dermed modvirker hinanden.

Urtete og dens fordele 

Mange forbinder urtete med noget, som de drikker, når de er syge. Urtete har dog overgået en stor udvikling gennem årene og er blevet yderst forfinet. Både udenlandske og danske te-mærker producerer udelukkende urteteer, som de markedsfører med fokus på forskellige gavnlige egenskaber og smagskombinationer. For troen på, at urter har gavnlige effekter på kroppen er bestemt ikke forsvundet. Derfor bruger mange urteteen som et supplement til deres daglige vitaminindtag. Eller de bruger den, når en forkølelse eller betændelsestilstand står for døren. Andre bruger den også som en beroligende drik, enten til at falde i søvn på eller til en mave, der er i uro.

Urtete har individuel effekt

Hvordan urtete virker er dog meget individuelt. Nogle kan mærke en markant forskel, mens andre ikke vil kunne hverken mærke eller se nogen forskel på deres krop – eller sind, om de drikker urtete. Derfor er der dog ingen grund til ikke at kaste sig ud i den mangfoldige verden af forskellige slags urteteer, for ligegyldig virkning, så smager urtete ganske fantastisk. Urtete skal brygges ved 100 grader varmt vand, så alle de gode smage – og måske egenskaber – trækkes ud af urterne.

te-salonen logo