sort the

Sort te

Sort te er en af de mest almindelige teer, der findes. Men selvom sort te er meget normal, så kommer den i mange forskellige varianter. Den sorte tes smag og udseende afhænger helt og holdent af, hvilket land, den er dyrket i. Det er især i Østafrika og det sydlige Asien, der er store forskellige ved dyrkningen og bearbejdningen af sort te, hvilket giver forskellige smage. I Indien er det især Darjeeling og Assam te, der bliver dyrket meget af. I Argentina producerer de en meget ren og sort udseende te, der ofte bliver brugt i USA til iste, på grund af dens klare farve og simple smag.

Sort te og garvesyre 

Mange tror, at sort te kan være, eller er, bitter fordi den indeholder garvesyre. Sandheden er dog den, at ingen te, heller ikke sort te, indeholder garvesyrer. Det der til gengæld gør, at sort te – og andre slags teer, kan smage bittert er indholdet af flavonoider. Når flavonoider går i forbindelse med bestemte typer af proteiner i spyttet, kan der opstå en bitter smag i munden. De fleste flavonoider bliver frigivet de første minutter, at teen trækker i koppen. Det er også disse, der kan sætte mørke rander i tekruset, da flavonoiderne reagerer med kalken i vandet.

Bearbejdning af sort te 

Den sorte te ender med at blive sort, fordi den udsættes for alle led i den mulige bearbejdning. Først og fremmest bliver tebladende plukket, og derefter kommer de på fabrikken, hvor de skal tørre eller sagt mere præcist, visne. Når tebladene visner, udvindes smagen og aromaerne. Efter bladene er visnet, skal de rulles. Te-bladene bliver rullet, så de saftige smagsnuancer kan udvindes af bladene. Det gør man ved at knække og rulle tebladene.

Efterfølgende skal bladende iltes, hvilket er en vigtig del af processen, da det er her, teen får sin styrke og bliver til sort te. Tebladene skal efter iltningen igen tørre, så teens fugtindhold kommer under 3 procent. Det er med til at stabilisere den sorte tes smag. Når tebladende er tilpas tørre, skal de sorteres, så dårlige blade ikke kommer med i sækkene . Og netop sække er næste skridt, da den sorte te derefter skal pakkes ned i transportable sække og transporteres ud til te-forhandlerne. Når forhandlerne har fået fat i deres sorte te, kan de vælge at sælge den i sin rene form, eller blande den med smags- og aromagivende elementer. På den måde opstår der endnu flere former for sort te, som er med til at udvide smagsoplevelsen for, hvordan te kan smage.

Logo, Te-salonen