Sådan drikker de te i England

Sådan drikker de te i England

Der findes måske lige så mange måder at brygge en kop te, som der findes tedrikkere. Nogle kan bedst lide en kop stærk sort te, nogle dypper kun lige tebrevet i vandet, og med tilsætningen af forskellige sødemidler og mælk, er der næsten uanede muligheder for variation. De fleste kan dog blive enige om, at den helt klassiske kop te må være den engelske. Eller hvad? For ser man nærmere på englændernes tevaner, vil man opdage, at der også her findes mange forskellige måder at brygge teen. Og mange har stærke holdninger om, hvordan det bør foregå.

Te i England – Milk first?

En af de måske mest almindelige uoverensstemmelser når det kommer til brygning af te, er spørgsmålet om, hvorvidt teen eller mælken bør hældes i koppen først. Angiveligt opstod denne splittelse da teen, og dermed porcelænet, gjorde sit indtog i Europa fra 1600-tallet og frem. Havde man ikke råd til det fineste porcelæn måtte man nøjes med kopper af ringere kvalitet, som havde det med at gå i stykker, når de blev udsat for et varmechok fra det varme tevand. Man begyndte derfor at hælde lidt mælk i koppen først, for at køle teen lidt af og undgå at den skrøbelige kop kom i direkte kontakt med friskkogt vand.

Af den grund gik der prestige i at vise hvor kostbare tekopper man havde, ved at hælde teen op først. Nu om dage er det selvfølgelig ikke det store problem, da de fleste drikker te af moderne og holdbare kopper, men alligevel har de fleste englændere en holdning til, hvilken rækkefølge tingene skal foregå i. Det kan i øvrigt nævnes, at det ifølge forskere er bedst at hælde mælken i først, da den bliver opvarmet mere jævnt, hvilket skulle give en mere behagelig smag.

Er du blevet inspireret til at prøve mere? Bestil vores månedlige teboks lige her. 

Builder’s Brew

Builder’s Brew, eller Builder’s Tea, dækker over den stærke, sorte te som traditionelt blev drukket af folk fra arbejderklassen. Teen brygges gerne i et krus, får lov at trække længere end normalt, og tilsættes en generøs mængde sukker og mælk. Der anvendes kraftige sorte teer såsom Assam til denne bryg, og English Breakfast-blandingen er en populær base for en traditionel Builder’s Brew.

Selvom teen oprindelig var populær blandt håndværkere (og et estimat lyder på, at der skal 9500 kopper te til at bygge et britisk hus), så er det nu især middelklassen som drikker te på denne måde, som en slags modefænomen.

Afternoon Tea og Cream Tea

Afternoon Tea er en britisk tradition som angiveligt blev startet af Anna Maria Russell, Hertuginden af Bedford (1783-1857). Efterhånden har konceptet udviklet sig fra et let måltid om eftermiddagen, til en mere formel affære, som ofte foregår på fine hoteller og restauranter, eller i te-saloner.

Sammen med teen serveres der som regel sandwiches, scones og et udvalg af kager og andet sødt. I nyere tid er man begyndt at servere et glas champagne til, hvis det skal være ekstra festligt.

Cream Tea er en variation af afternoon tea, som kommer fra det vestlige england, særligt områderne Devon og Cornwall. Her serveres scones med syltetøj og clotted cream, en luftig flødecreme, til teen. I Devon dikterer traditionen, at man smører sin scone med først clotted cream og derefter syltetøj, mens man i Cornwall smører syltetøjet på først.

Blig klogere på sort te ved at trykke lige her.

Også her er der tale om en detalje som virkelig deler vandene.

Så sent som i 2018 blev et National Trust museum i Cornwall nødt til at udsende en officiel undskyldning, da man i en reklame for et Mors Dags arrangement var kommet til at vise et billede af en scone med clotted cream under syltetøjet, sådan som den serveres i Devon.

Det er måske ikke så mærkeligt, at englændere har udviklet mange forskellige måder at nyde deres te på, når man tænker på, hvor langt tilbage den engelske te-tradition går. Der kan dog ikke være nogen tvivl om, at teen er en vigtig del af den engelske kultur og hverdag, uanset, hvordan den brygges og til hvilken lejlighed den serveres.

Tilbage er der vist kun at spørge;

How ‘bout a cuppa?