hvid te

Hvid te 

Hvid te er en af de fire tesorter, der stammer fra busken Camellia Sinensis. Der bliver hovedsageligt dyrket hvid te i Jianyang området i den nordlige Fujian provins i Kina, men også i den østlige del af Nepal. Teen er dog begrænset af en kort høstsæson i forhold til sort og grøn te. Ofte handler det kun om nogle få dage, hvor teen kan høstes. Hvis vejret er imod høsten, kan det koste en hel høst af hvid te. Hvid te kan derfor risikere kun at blive produceret i små mængder, og derfor er det også en af de mere kostbare teer, der findes på markedet. Det giver teen et eksklusivt omdømme, og gør den til noget helt særligt.

Høstning af hvid te

Den hvide te bliver plukket i det tidlige forår, inden knopperne brister, og bladene springer ud. For at bevare både smag og næringsstoffer bedst muligt, skal de små bladknopper og sprøde blade visne, dampes let og tørres. Denne proces ændrer den grønne farve på bladene til en mere sart olivengrøn farve. De hvide dun på bladknopperne får også teen til at ligne sølvnåle, hvilket giver den dens navn “Silver Needle”. Det er dog kun hvid te fra Kina, der må hedde “Sølv Nål”, da teen fra Nepal hedder “Silver Tips”.

Bearbejdning af hvid te 

Den hvide te fermenteres ikke, hvilket betyder, at teen ikke gærer. Dog bliver den udsat for en let iltning, hvilket den grønne te ikke gør. Den hvide te udsættes dog hverken for rulning eller bagning for at standse iltningsprocessen, men den stoppes automatisk, når teen udsættes for sol og let bagning. Derfor er hvid te den mindst forarbejdede af alle teer. Vitaminer og bioaktive stoffer i teen bevares, fordi bladene kun er tørret ved smag varme. På den måde påvirkes de gode stoffer i den denne te ikke men bibeholdes i stedet. Derfor er indholdet af antioxidanter også meget høj i hvid te – endda højere end i grøn te.

Hvid te er delikat

Den hvide te er kendetegnet ved dens milde smag, som gør at mange, også ikke dedikerede te-drikkere, kan lide teen. Fordi hvid te næsten heller ingen tanniner indeholder sammenlignet med grøn og sort te, betyder det også, at teen kan trække så længe det skal være uden at blive bitter. Den hvide te fremstår også meget klar og let, når den brygges. Fordi bearbejdningsprocessen har været så enkel, får teen en meget lys og gennemsigtig farve – som dog ikke betyder, at den ikke smager af noget. Teen skal brygges ved 80-85 grader vand for ikke at ødelægge teens indhold af antioxidanter og smag.

Logo, Te-salonen